Massabrukens restprodukter kan förädlas till en näringsberikad biokol att användas vid plantskolor och i skogsbruket. Målet är att avfall uppgraderas till en produkt, marken förbättras med minskad markförsurning och mer kolinlagring, användningen av mineralgödsel minskar och större andel plantor överlever torka.
Detta undersöks i projektet NärSkog 2, som leds av Karlstads universitet i samarbete med Stora Enso, Mellanskog, Econova, Sjöstadsverket, Paper Province och Skogsstyrelsen.
Skogen används redan till timmer, papper, fibrer, bioenergi, med mera. Omställningen från fossilt till förnybart innebär önskemål om att också använda skog till flytande biobränslen, kemikalier, etc.
Återföring av näring
Ett hållbart ökat uttag av biomassa från skogen kräver återföring av näring och baskatjoner. Idag ansamlas den näring och de baskatjoner som tas ut ur skogen vid biobränslepannor samt vid massa- och pappersbruk i form av askor och slam. Dessa restprodukter har idag ett lågt värde och hanteras som avfall. Bara en liten andel av askorna återförs till skogen. Slam används som marktäckare alternativt destrueras genom förbränning med dåligt värmeutbyte.
Detta är ett resursslöseri.
Berikat biokol
I projektet NärSkog 2 förkolas slam med organiskt material och blandas med aska samt ammonium för att skapa näringsladdat biokol användbart för jordförbättring.
Vid odling av plantor i plantskolor tillsätts det berikade biokolet direkt i skogsplantornas krukor. När plantan är tillräckligt stor för att planteras ut kommer biokolet att planteras tillsammans med plantan ner i jorden. Det berikade biokolet transporteras på så vis direkt till skogen med befintlig infrastruktur. I ett första steg år 2020 undersöktes en pyrokol-baserad produkt i fullskala i plantskola och i ett andra steg år 2021 kommer hydrokol att användas.