Bättre kommunikation mellan aktörer, fler avfallsfraktioner, ökad bemanning samt tydliga incitament. Det är några av åtgärderna som föreslås för att öka källsorteringen av bygg- och rivningsavfall som hanteras vid kommunala avfallsanläggningar.
Förutom att hantera hushållsavfall så hanterar de kommunala avfallsanläggningarna i Sverige bygg- och rivningsavfall som vanligtvis antingen hamnar på deponier eller i energianläggningar.
IVL har nyligen avslutat ett projekt vars syfte var att inspirera kommunala avfallsanläggningar att förbättra källsorteringen av olika bygg- och rivningsavfallsfraktioner för att underlätta materialåtervinning.
Avfallsströmmar i fokus
Studien fokuserar på sex olika materialfraktioner: Betong, planglas, gips, glasull, plast samt plastförpackningar. Det är sådant som hamnar i den blandade brännbara fraktionen. Studien ger beskrivningar av hur dessa strömmar behandlas idag samt exempel på hur de kommunala avfallsanläggningarna kan öka återvinningen.
Huvudutmaning
Det är svårt att hitta en lösning som passar alla kommuner på grund av variationen mellan dem när det gäller storlek, teknik, insamlingssystem, kunder och så vidare.
Åtgärder som selektiv rivning eller detaljerad källsortering på bygg- och rivningsplatser skulle underlätta ytterligare materialåtervinning. Tyvärr har kommunerna ingen kontroll över det material som tas emot på deras anläggningar.
Därför förefaller bättre dialog med kunderna eller att införa differentierade avgifter baserat på kvaliteten på det sorterade materialet vara huvudsakliga verktyg för att påverka materialåtervinningen.
Föreslagna åtgärdspunkter
- Bättre informationsflöde både uppströms och nedströms
- Incitament och verktyg för verksamhetskunder att sortera avfallet
- Mer användarvänliga kommunala återvinningsanläggningar med ökad bemanning och fler avfallsfraktioner
- Arbeta strategiskt för att avfall ska bli en resurs
Läs mer:
https://www.ivl.se/download/18.72aeb1b0166c003cd0d22f7/1544432356586/B2323.pdf
Fakta
Projektnamn: Ökad sortering av bygg- och rivningsavfall. Åtgärder för kommunala avfallsanläggningar”
Utförare: IVL Svenska Miljöinstitutet
Huvudfinansiärer: Avfall Sverige and Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning, SIVL
Projekttid: 2018-06 till 2019-11