Renova har fått klartecken från tillsynsmyndigheten att betrakta den jord och kompost som tillverkas på anläggningen i Marieholm som produkter istället för avfall.
Vid anläggningen i Marieholm komposteras sedan länge park-och trädgårdsavfall och med olika tillsatser i form av till exempel torv, sand och stenmjöl blandas sedan jord av olika typer.
Jorden har varit populär men frågan om huruvida den utgör ett avfall eller inte, har inte diskuterats tidigare. Frågan om ”end of waste” kom upp vid ett tillsynsbesök med miljöförvaltningen i Göteborg, för två år sedan. Diskussionen mynnade ut i att Renova sammanställde hur man såg på jord och kompost och när den ansågs upphöra att vara avfall.
Renova beskrev tillverkningsprocessen från mottagning och kontroll av inkommande material via tillverkningsprocessen till slutliga kvalitetskontroller med provtagning och analyser. Gränser för föroreningar och andra kvalitetsparametrar utgick från bland annat SPCR 148 (anläggningsjordar), SPCR 152 (kompost), AMA och Naturvårdsverkets gränsvärden för MRR och KM. Utifrån redogörelsen fortsatte diskussionen med tillsynsmyndigheten. Från början diskuterades många kvalitetsparametrar utöver föroreningar och även krav på vilken information som skulle kommunicerats till kunden.
Beslutet, som kom i våras, innebär att kompost ska klara föroreningskrav strax under värdena för KM, föroreningskrav på jorden hamnade mellan MRR och KM och även krav på synliga föroreningar specificerades. Vidare ställdes krav på att även information om ingående näringsämnen ska kommuniceras till kund.