Onsdagen den 27 april samlades styrgruppen för Waste Refinery för ett kombinerat studiebesök och styrgruppsmöte hos Sysav i Malmö. På förmiddagen tog en av Sysavs två miljöpedagoger, Rustan Nilsson, med oss på besök hos
Sysavs nya anläggningar för slaggsortering respektive textilsortering (SIPTex).
Frågorna från gruppen var många kring hur processerna fungerar, prestanda hos anläggningarna, kvalitet på utleveranserna och avsättning av resurserna för att ersätta jungfruliga råvaror. Efter gemensam lunch i Restaurang Sysav genomfördes ett styrgruppsmöte under eftermiddagen. I samband med mötet tackades även Anders Persson, Sysav Utveckling AB, av efter mångårigt styrgruppsarbete vid en gemensam middag. Anders går i pension och ersätts i styrgruppen av Magnus Pettersson, Sysav Utveckling AB.
Siptex är världens första storskaliga anläggning i sitt slag. Den sorterar textil efter färg och fibersammansättning med hjälp av nära-infrarött ljus, vilket gör det möjligt att hantera stora flöden och producera textilfraktioner som är anpassade för olika återvinningsprocesser. Anläggningen kan sortera 4,5 ton i timmen. Inflödet är i huvudsak postconsumer-material och den kvalitetssäkrade recyclingprodukten ReFab går vidare till olika typer av fiber-till-fiber-återvinning.
Sysav har idag en av Europas modernaste sorteringsanläggningar för att plocka ut järn och metaller från askan som blir över från deras fjärrvärmeanläggning.
Från anläggningen för slaggsortering på Spillepeng i Malmö sorteras både s.k. slaggskrot (Fe) och non ferrous (NF) i metallkoncentrat och i olika storlekar för att sedan få ut rena material såsom aluminium, nickel, koppar, guld och silver. Med denna metod kan järn och metaller återföras till samhället in i ett cirkulärt kretslopp. Efter att metallerna avlägsnats återstår slaggrus: ett bärande fyllnadsmaterial för exempelvis vägbygge, parkeringsytor och andra konstruktionsändamål.