Välkommen på digitalt frukostmöte!
6 dec 08:30 – 10:00
En fråga som ofta dyker upp i samband med återvinning av olika strömmar är om det är säkert? Under frukostmötet kommer ni få inblick i metoder som kan underlätta en mer realistisk riskanalys.
Varför ska man använda mekanistiska toxicitetsmetoder som underlag för riskanalys?
Idag utförs riskanalys på basis av kemiska halter i mark, vatten och avfall. Utifrån detta har man tagit fram riktvärden för godtagbara kemiska halter. Men hur stämmer dessa riktvärden överens med faktiska förhållanden? För att kunna koppla effekterna av kemiska ämnen, speciellt i miljön, krävs det att man kan visa på att det specifika ämnet påverkar en biologisk funktion. Detta kan inte göras med akuttoxicitets eller andra generella tester. Däremot kan det göras genom att analysera hur kroppens gener svarar på exponering och sedan koppla detta till fysiologiska effekter. Eftersom de kemiska riktvärdena är framtagna i laboratoriemiljö så blir effekterna större än i miljön. För att belysa detta kan man använda analyser av populationssammansättningar i miljön med eDNA (DNA som insamlats från miljön) metoder. Under frukostmötet kommer Örebro Universitet att presentera hur man kan gå till väga för att koppla exponeringar till effekter i organismer med mekanistiska toxicitetsmetoder och hur dessa stämmer överens med populationsförändringar i miljön.
- Från kemikalier till effekter och identifiering av bakomliggande mekanismer.
Per-Erik Olsson, professor i molekylär utvecklingsbiologi, Örebro universitet - eDNA – Kopplingen mellan biomarkörer/mekanismer för toxicitet och effekter i miljön.
Jana Jass, professor i mikrobiologi, Örebro universitet (hålls på engelska)
Vid frågor, kontakta carl.jensen@ri.se eller jamilla.nilsson@ri.se