En workshop hölls den 13 mars av Green North i samarbete med Waste Refinery på Sunderby Folkhögskola utanför Luleå.
Anders Lagerkvist, LTU, stod som värd och Christoffer Gramner, Formsmedjan, som samordnare. Frågeställningar som diskuterades under mötet var bland annat:
- Vilka är svårigheterna med slamhanteringen i dag?
- Vad bör prioriteras?
- Hur ska resurserna i slammet utnyttjas?
- Vilka nya behandlingsmetoder och lösningar kommer?
- Det krävs större samverkan mellan olika aktörer, hur kan detta göras lättare?
- Lagstiftningen i Sverige, hur fungerar den? Hur kan den förbättras?
Det var en internationell spridning på talarna där Grithe Zeeman från Nederländerna presenterade deras erfarenheter från separerande avloppssystem.
Ludovico Spinosa från Spanien ville lyfta slamhanteringen högre på agendan i vattenreningsverken då besluten om utformningen av reningsprocessen också i stort påverkar vilka alternativa användningsområden det blir för slammet.
Från Danmark lyfte Hariklia Gavala frågan om den framtida användningen och kopplingen till CO2-utsläpp.
Nationellt presenterade Folke Larsson regeringsutredningen om giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam. Nils Ekman presenterade ett projekt där man studerat samförbränning av slam tillsammans med bark i massaindustrins biopannor. Per-Göran Andersson presenterade en skånsk långtidsstudie över effekterna av spridning av avloppsslam på åkermark.
En sammanställning av workshoppens resultat, presentationerna och mer material finns på Green Norths hemsida: www.greennorth.se