maj 10, 2019 | Matavfall, Nyhet
Usch blir till resurs i projektet ”Ways2Taste” där forskare vid Högskolan i Borås utvecklar metoder för att odla svampar på restprodukter från bland annat bagerier, bryggerier och mataffärer. Restprodukter som annars skulle ha blivit avfall. Målet är att framställa...
maj 10, 2019 | Matavfall, Nyhet
De senaste åren har frågan om matavfall förändrats. Från att ha varit en ”ickefråga” är det numera en fråga i fokus. Att förstå skiftet i fokus för matavfall och samband med verklig förändring av miljöpåverkan i livsmedelsbranschen är viktigt, både för att kunna...
maj 10, 2019 | Matavfall, Nyhet
Frivilliga överenskommelser mellan regering och livsmedelskedjan med syfte att minska matavfallet är testat i bland annat Storbritannien och Norge. I ett nystartat projekt som drivs av IVL tillsammans med SCB och WRAP är målet att lägga grunden till en svensk...
maj 10, 2019 | Matavfall, Nyhet
Hur ska matavfall behandlas i framtiden? Ska vi fortsätta röta matavfall för biogas- och biogödselproduktion eller finns det alternativa behandlingsprocesser som kan vara attraktiva och hållbara eller fungera som komplement?Just detta försöker man besvara i projektet...
maj 10, 2019 | Matavfall, Nyhet
Det läggs stora resurser på matavfallsinsamling för biologisk behandling. Men det finns stora förluster i systemet vilket gör att det borde finnas potential att öka miljönyttan och kostnadseffektiviteten. Insamlingen och förbehandlingen ses ofta som två separata...
jun 21, 2017 | Andras arrangemang, Seminarier
Vi har valt ut några punkter ur programmet för Almedalsveckan 2017. Hela programmet hittar du här. Avfall Får plasten plats i den cirkulära ekonomin? Plast är det material som skapar mest problem för både återvinningsindustrin och kraftvärmebolagen. Kan plast ha en...