Hur ska matavfall behandlas i framtiden?
Ska vi fortsätta röta matavfall för biogas- och biogödselproduktion eller finns det alternativa behandlingsprocesser som kan vara attraktiva och hållbara eller fungera som komplement?
Just detta försöker man besvara i projektet Framtidens återvinningsprocesser för matavfall.
I projektet undersöktes processer som skulle kunna komplettera befintlig biogasproduktion och på så vis öka lönsamheten, samt processer som på sikt kan komma att konkurrera med biogasproduktion genom att generera produkter av högre värde samt konkurrera om råvaran matavfall. Hela 18 processer utvärderas i SWOT-analys med visualisering, därefter valdes 3 av processerna ut för hållbarhetsanalys (Urban Water) som ansågs ha hög potential och för att processerna hade något olika karaktär. I denna metod bedöms hållbarhet ur ett helhetsperspektiv där teknik, organisation och brukare är delar i det betraktade systemet.
Tekniskt etablerat
I en multikriterieanalys jämfördes och betygsattes en mängd kriterier för de olika processerna samt viktades så att ett summerat betyg för varje process kunde räknas fram.
Den traditionella biogasprocessen med biogödselproduktion är den av de studerade processerna som i dagsläget visar på den mest hållbara återvinningsprocessen för matavfall. Det beror på att den i sammanhanget är väletablerad tekniskt, men också att produkterna ersätter fossila drivmedel och därmed ger hög klimatnytta.
Fiskfoder och fluglarver
Det finns ett antal processer som kan vara intressanta alternativ eller komplement till biogasproduktionen i framtiden. I dagsläget bedöms dock ingen av dem vare sig ge större klimatnytta eller högre värde på produkterna än biogasproduktionen. Däremot skulle de till viss del kunna bidra med en diversifiering av produkterna. Exempel på intressanta processer är:
- Påbyggnad av befintlig biogasprocess till biopolymeren PHA via acidogen fermentering
- Fluglarvskompostering till fiskfoder
- Fiskfoder från mikroorganismer odlade på metan från biogasprocess
På längre sikt finns även potential i förgasning i kombination med fermentering där många intressanta produkter kan tas fram. Detta skulle dock kräva investering i ny infrastruktur och kommer antagligen kräva smarta industriella symbioslösningar för att utnyttja restvärme för torkning av matavfallet innan förgasning.
Fakta:
- Projektnamn: Framtidens återvinningsprocesser för matavfall
- Utförare: RISE, IVL och SLU.
- Finansiering: RE:Source/Energimyndigheten och Avfall Sverige.
- Projekttid: 2017-10-01 till 2018-05-31.
Mer om matavfall på wasterefinery.se.