Regeringens utredning om cirkulär ekonomi är rykande aktuell när Avfall i nytt fokus öppnas i Malmö 29 mars, bara en vecka efter att utredningsuppdraget ska redovisas.
Därför är det extra glädjande att utredningens huvudsekreterare Jenny von Bahr deltar som första talare på konferensen för att presentera utredningen och berätta mer om förslagen och vilka avvägningar som har gjorts.
Det var i fjol som regeringen tillsatte utredningen – M 2016:01 – under ledning av Ola Alterå, tidigare statssekreterare i näringsdepartementet. Återanvändning av produkter är i fokus för utredningsuppdraget. Vilka hinder finns i lagstiftningen och vilka styrmedel behövs för att öka återanvändningen? Målet är att nå en mer cirkulär och resurseffektiv ekonomi med minskad miljöpåverkan. Inriktningen är särskilt produkter för konsumentmarknaden som är intressanta ur ett resurs- och miljöperspektiv med hänsyn till miljömålen.
En spännande förmiddag väntar alltså 29 mars. Men det finns många fler intressanta punkter på programmet för Avfall i nytt fokus. Exempelvis blir energi och material i en cirkulär ekonomi ämne för framtidsspaningar och workshops senare samma dag.
Hela programmet, senaste versionen, hittar du som pdf här eller i webbversion här.
Läs också: Efter Rut och Rot – kommer hyberavdraget nu?
SENASTE INLÄGGEN
Tips inför Almedalen
Avfallshantering, cirkulär ekonomi, återvinning och hållbarhet – vi har gjort ett urval av punkter ur programmet för Almedalsveckan 2019.
Framtidens utmaningar tema på lyckad FoU-dag
Avfalls- och återvinningsföretag, forskare och kommuner samlades till en lyckad FoU-dag om framtidens avfallshantering.
Hur får vi fler att sortera mer?
Hyresgäster och fastighetspersonal har intervjuats för att ta reda på hur boende i flerbostadshus kan sortera ut mer matavfall.
Sju värstingar i butiken
I en forskningsstudie från Karlstads Universitet har svinn av frukt och grönsaker analyserats. Bananen hamnade i topp.
Svampar gör rester till mat och bränsle
I projektet ”Ways2Taste” utvecklar forskare metoder för att odla svampar på restprodukter.
Vad satte matavfall i fokus?
Från att ha varit en ”ickefråga” är matavfall numera en fråga i fokus. Vad orsakade den förändringen?